Als je 's morgens je lade met ondergoed opentrekt, kun je nauwelijks voorstellen dat 100 jaar geleden diezelfde lade er heel anders uitzag. Boxers: daar deden we niet aan. Als man droeg je wat we tegenwoordig een Onesie noemen. Van wit katoen, met lange mouwen en broekspijpen. Met ruimte aan de achterkant voor de grote behoefte. Tien jaar later mocht de onderkleding zonder mouwen en met kortere pijpen, maar het principe bleef hetzelfde. Pas in 1936 werd het herenondergoed meer zoals we dat nu kennen. Een ruime witte slip met apart hemd (in de onderbroek). Je opa's (en wellicht je vader) hebben het ongetwijfeld nog gedragen.

Ondergoed in alle vormen

Na de oorlog werd alles weer losser. Een grote boxer, formaat voetbalbroek, liefst zo hoog mogelijk opgetrokken. Om rond 1956 vervangen te worden door veel modieuzere modellen met streep en andere patronen. Het hemd mocht ook weer een t-shirt zijn. En sokken kregen ophouders. In de jaren zestig kwam de kleur. De slip was groot en hoog opgetrokken en zo te gebruiken als zwembroek. In de jaren 70 kwam de trunk. Een duidelijke band aan de randen, niet meer zo hoog en variërende motiefjes in het katoen. Ondergoed werd meer en meer mode.

Slips, smiley's en stijlen

De stoere man in de jaren 80 met borsthaar en matje, droeg felgekleurde slips die weer groter waren dan hun voorgangers. Net als aan de zijkant van de jeans, was de witte streep zichtbaar in de onderbroek. Joe Boxer, cartoons en smiley's deden hun intree in de jaren 90. Op kantoor liet je je broek zakken om te laten zien hoe leuk je wel niet je edele delen had bedekt. Maar ook gingen de merken zich bezighouden met ondergoed. Boven de broekband werden Calvin Klein en Björn Borg zichtbaar. In deze eeuw varieert de ondergoed mode bijna per jaar. Van boxers, tot slips, wijd en los, kort en klein, in alle kleuren, prints en motieven. Je ondergoed laat zien wie je bent. Je onderbroek is immers onderdeel van je identiteit. Gelukkig kun je bij Direct Ondergoed voor alle grote merken, prints en stijlen terecht.

100 jaar ondergoed in beeld

Onderstaand filmpje laat zien hoe het mannenondergoed zich in 100 jaar ontwikkelde. Het is een hit op YouTube. En waarschijnlijk niet alleen vanwege de katoenen variaties...:-) https://www.youtube.com/watch?v=P-lFrs8UwEs